Consortium palliatieve zorg Propallia is een samenwerkingsverband van diverse zorg-, onderwijs- en onderzoeksinstellingen in de regio noordelijk Zuid-Holland (de regio Den Haag, Delft, Gouda, Leiden en omstreken).
1,8 miljoen inwoners, verstedelijkt gebied met enkele landelijke gebieden.
Consortium Propallia is een samenwerking tussen de vier netwerken voor palliatieve zorg in de regio noordelijk Zuid-Holland (Den Haag, Delft, Gouda, Leiden en omstreken), het Expertisecentrum Palliatieve Zorg van het Leids Universitair Medisch Centrum, het Integraal Kankercentrum Nederland, de Haagse Hogeschool, het ROC Mondriaan en het ID college.
Om in nauwe samenwerking met patiënten en naasten de palliatieve zorg in de regio de komende jaren te verbeteren.Patiënten in de palliatieve fase en hun naasten in onze regio ontvangen de juiste zorg, op het juiste moment op de juiste plek. Juist betekent voor ons: passend bij hun behoeften en wensen, optimaal gebruik makend van de deskundigheid van professionals en vrijwilligers.
De organisatie van het consortium bestaat uit:
Het kernteam wordt gevormd door Stefan Fiselier (voorzitter, directeur Transmuralis), Yvette van der Linden (plaatsvervangend voorzitter, hoofd Expertisecentrum Palliatieve Zorg), Marcella Tam (consortiumsecretaris), Jopke Kruyt (netwerk palliatieve zorg Delft-Westland-Oostland), Maaike Scheffer (netwerk palliatieve zorg Leiden en omstreken), Ineke Weverling (netwerk palliatieve zorg Midden-Holland), Sven Zeilstra (netwerk palliatieve zorg Haaglanden), Aad de Greef (patiënten- en naastenraad), Annemiek de Roode (patiënten- en naastenraad) en Anne Kors-Walraven (Fibula).
Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de consortiumsecretaris. E-mail: m.c.tam@lumc.nl
Auteur: Consortium palliatieve zorg Propallia
Een methodiek voor systematische voor- en nazorg in verpleeghuizen en ziekenhuizen.
De zeven Expertisecentra Palliatieve Zorg van de academische ziekenhuizen en integraal kankercentrum Nederland (IKNL) werken samen aan het ontwikkelen van de digitale MuSt-PC tool, die zorgverleners en patiënten gaat ondersteunen bij de signalering, behandeling en monitoring van klachten bij een levensbedreigende ziekte.
In het verpleeghuis wordt palliatief-terminale zorg vaak pas laat ingezet omdat verzorgenden niet tijdig herkennen dat de situatie en behoeften veranderen. In het project wordt, door verzorgenden, onderzoekers, familie en patiënten samen, in 14 verpleeghuizen uit een reeks instrumenten (methodes, tools) zoals de ‘IKNL signaleringsset’ en de ‘surprise question’ gekozen en uitgeprobeerd voor het nauwkeuriger en eerder signaleren en markeren van de palliatief-terminale fase.
Werkvormen onderwijs palliatieve zorgDe werkgroep onderwijs van Propallia verzamelt werkvormen om in onderwijs aan de slag te gaan met het onderwerp palliatieve zorg.
Op elke onderwijskaart vindt u een korte omschrijving en het beoogd doel, aantal studenten, duur van de werkvorm, benodigde voorbereiding en materialen, voorbeelden uit de praktijk en waar meer informatie te vinden is.
Oog voor naastenHet doel van het project Oog voor Naasten is het ondersteunen van generalistische zorgverleners werkzaam in verpleeghuizen en ziekenhuizen in het geven van systematische voor- en nazorg aan naasten van patiënten met een levensverkortende ziekte of kwetsbaarheid.
Zoom, 09.15-11.00 uur
Publieksversie
Lees hier alle nieuwsbrieven van 2020
Samen bidden, samen huilen
Bijzondere ervaringen delen en lessen leren voor de toekomst!
Ondersteuning gericht op het gewone leven
Hondjes
Kennis- en informatiedeling
Nu online
Onze website is door omstandigheden teruggezet naar een verouderde back-up. Dit betekent dat niet alle informatie op de website helemaal up to date is. We werken er hard aan om alles zo snel mogelijk te herstellen. Excuses voor het ongemak.