Consortia nieuws

Vergoeding voor Palliatieve Thuiszorg groepen (PaTz)

Vergoeding voor Palliatieve Thuiszorg groepen (PaTz)

Huisartsen die deelnemen aan een PaTz-groep in regio Midden-Nederland kunnen in 2018 aanspraak maken op een eenmalige toeslag op het inschrijftarief van €0,55 per jaar per inschreven patiënt. Eind 2017 is deze aanvraag gehonoreerd bij de Regiotafel Midden-Nederland. De aanvraag is in gezamenlijkheid door huisartsen en Zilveren Kruis toegekend om deelname van huisartsen aan PaTz-groepen te stimuleren en nieuwe PaTz-groepen te initiëren.

“Goed nieuws! Fraai begin van financiering van dit zinnige overleg!”

– Erik Asbreuk, huisarts

De financiële vergoeding geldt in 2018 voor praktijken in het werkgebied van de HUS, GHO-GO, HV ZO Utrecht, HV ZW Utrecht, HC Eemland, LRJG of Zorg NU. Aanmelden kan per kwartaal (voor 1 maart, 1 juni of 1 september 2018).

Wat is een PaTz-groep?

PaTz staat voor Palliatieve Thuiszorg. Een PaTz-groep bestaat uit huisartsen en wijkverpleegkundigen uit hetzelfde werkgebied. Zij komen zes maal per jaar bij elkaar. Dan bespreken zij met elkaar patiënten met een levensverwachting van korter dan een jaar en worden hierin begeleid door een consulent palliatieve zorg. Elkaar beter kennen en vinden op elkaars deskundigheid en expertise is waardevol. Inmiddels is er al flink wat ervaring opgedaan met PaTz-groepen. De eerste PaTz-groepen zijn zo een vijf jaar geleden gestart en inmiddels zijn er in het hele land ongeveer 160 groepen. De Utrechtse regio kent ruim 20 PaTz-groepen.

Goede palliatieve zorg

In de gemiddelde huisartsenpraktijk overlijden ongeveer twintig mensen per jaar: één tot twee plotseling, vijf aan kanker, zes aan een chronische ziekte en zeven tot acht aan (de gevolgen van) dementie (‘frailty’). Huisarts en wijkverpleegkundigen werken samen om deze patiënten in de laatste levensfase te ondersteunen. In een PaTz-groep kunnen deze mensen besproken worden om zo met elkaar te komen tot optimale palliatieve zorg.

Voor nieuwe PaTz-groepen wordt vanuit de Regiotafel ook een vergoeding (t.w.v. €295) beschikbaar gesteld voor een training voor nieuwe voorzitters. Daarnaast is er de digitale PaTz portal ter ondersteuning van de PaTz-groepen. Hierin kunnen huisartsen voorafgaand aan de vergadering de patiënten noteren die een levensverwachting hebben van minder dan een jaar. Zo is er direct een bespreeklijst. Ook stuurt de PaTz Portal automatisch zowel een uitnodiging voor vergaderingen als het verslag in een beveiligde omgeving.

Aan de slag!

Enthousiast geworden om een PaTz-groep in uw werkgebied te starten? Neem eens een kijkje op www.patz.nu. Of wilt u meer weten over de vergoeding en voorzitterstraining? U kunt altijd contact opnemen met:

Simone Boer, adviseur Raedelijn, sboer@raedelijn.nl, 06 52 63 99 14

Inge van Trigt, adviseur IKNL, IKNL, i.vantrigt@iknl.nl, 06 46 14 01 720

Auteur: